Tehnologia de cultura pentru tomate în substrat mineral

29.01.2018

Avenger este un hibrid cu creștere nedeterminată ,extratimpuriu ,având un calibru mediu al fructelor de 150-180gr. Acesta poate fi cultivat în spații protejate atât în sol cât și în substrat mineral(rockwool).Fructele se remarcă printr-o aromă și un gust deosebit,dar și o culoare uniformă de un roșu aprins.Plantele au un port bine garnisit,virând de obicei spre vegetativ,din care cauză este necesară intervenția asupra foliajului,utilizând tehnologia de cultură specifică.

I. PRODUCEREA RĂSADURILOR 


1.Date generale:

-seminte /gram -250-350 sem

-necesar seminte -2,5-3 sem/mp

-temperatura optima de germinare -24-25 °C

2.Epoca de semanat:

Perioada de crestere a plantelor va necesita :

63 zile iarna

42 zile primavara

35 zile vara

3.Semanatura:

Este recomandata semanatura direct in alveole din plastic , polistiren sau in pastilele de vata minerala,astfel se evita o semanatura deasa din care rezulta plante subtiri,anemice si care se vor concura pentru lumina existenta.

Substratul in care se seamana va fi udat foarte bine cu o solutie fertilizatoare (EC=2,5-3 mS),dupa semanat ,se acopera semintele cu un strat de 0,5 cm de vermiculite.

La final se acopera totul cu o folie de plastic pentru a mentine umiditatea in substrat.

Alveolele semanate vor fi plasate astfel incat razele de soare sa nu creasca temperatura peste cea dorita pentru germinare.

Rasarirea va avea loc in 4-5 zile la temperatura de 24-25˚C.Imediat ce primele plante au germinat se indeparteaza folia de plastic cu care au fost acoperite.Dupa rasarire se va mentine umiditatea prin stropiri usoare si rapide.Daca substratul nu a avut umiditatea optima,plantele vor rasari avand samanta in capul cotiledoanelor.

4. Repicatul

Dupa aproximativ 10-12 zile cand sunt suficient de mari pentru a fi manipulate fara a le crea raniri,pot fi repicate in pahare sau cuburi de vata minerala (Rockwool).Este de preferat ca aceste recipiente sa fie minim 10x10x10.La acest stadiu plantele trebuie sa aiba cotiledoanele perfect intinse si frunza adevarata in jur de 5 mm lungime.

Se va evita repicatul dimineata devreme pentru ca plantele sunt turgescente si se vor rupe usor.

5. Raritul rasadurilor

Cand se raresc plantele repicate trebuie puse in asa fel incat frunzele sa nu se atinga intre ele,evitandu-se astfel umbrirea si respectiv alungirea plantelor.

In final densitatea plantelor trebuie sa fie in jur de 16 plante/mp.

6. Fertiirigarea rasadurilor

Este de preferat sa se faca cu un furtun cu tija sau cu instalatia de picurare.Se iriga cu solutie de fertilizare cu EC=2,6-2,8 doar in zi cu lumina suficienta,apa avand o temperatura de 16-17 gr.Daca se fertilizeaza prin aspersie EC-ul trebuie sa fie de max 2mS ,ca sa se evite arsurile pe frunze sau daca se fertilizeaza cu EC mai mare se da o aspersie scurta cu apa curata dupa fertilizare.

7.Temperatura si ventilatia

Temperatura optima pentru cresterea plantelor este de 23-24 gr.C ziua si de 16-18 gr C noaptea,iar daca lumina este suficienta(zile insorite)ea poate creste pana la 25-27 gr C.

Mentinand o medie de 19 gr.C/24 de ore,vom obtine plante viguroase cu internodii scurte si o dezvoltare optima pentru primele 3 etaje florale.

Cu cat temperatura zi-noapte scade sub 23 gr,plantele vor avea o crestere lenta si primul etaj va veni mult prea jos.

O temperatua de 23 gr timp de 9 zile are ca rezultat obtinerea a 9 frunze sub primul etaj floral.Daca in acest stadiu avem mai putin de 9 frunze sub prima floare ,plantele vor deveni prea generative din start si asta va avea efect pierdere de productie

Daca plantele au tendinta de alungire (din lipsa de lumina) este recomandat sa se scada usor temperatura pe timpul noptii.

O diferenta prea mare de temperatura intre zi si noapte va crea internodii mai mari si un stres al plantelor.

Diferenta mare zi-noapte

Plante stresate,internodii mari

Diferenta mica zi-noapte

Plante compacte,internodii mici

Temp mare pe 24 ore

Plante stresate,internodii mari

Temp mica pe 24 ore

Plante compacte,internodii mici

In noptile senine cand schimbul de temperatura se face mai repede,temperatura de noapte poate fi crescuta cu 1 grad.Acest lucru va evita obtinerea de plante scurte cu prima floare prea jos.

Plantele corect dezvoltate trebuie sa aiba primul etaj intre frunza 9 si 10.Inaltimea acestui prim etaj este influentat de 2 factori-temperatura si lumina.

Lumina mai multa-primul etaj este mai jos

Temp mai mica noaptea in primele 2 saptamani-primul etaj este mai jos

Se va face in asa fel incat se va evita ranirea radacinilor si a tulpinii.Acest lucru previne instalarea anumitor boli specifice rasadurilor.

Dupa plantare plantele se vor uda numai cu solutie de ingrasemant cu EC=3-4 mS.

Se va evita patrunderea radacinii prea adanc in substrat,fapt ce are ca efect o plecare prea vegetativa a plantelor.Acest lucru se controleaza prin irigari cu cantitati mici si dese cu EC relativ mai mari(>3,5mS).

Prima udare se va face la 2-3 ore dupa rasaritul soarelui si se va termina cu 3-4 ore inaite de apus.Rebalansarea catre generativ este foarte dificila in acesta faza a plantelor.

Densitatea plantelor va fi in jur de 2,4 plante/mp.In functie de evolutia cantitatii de lumina,densitatea va fi crescuta la 3,6 pl/mp prin lasarea unui copil la fiecare a doua planta dupa etajul 3.

Ruperea lastarilor se va face cand acestia au intre 5-10 cm,iar palisarea plantelor o data pe saptamana prin trecerea atei o singura data intre 2 frunze in sensul acelor de ceasornic.

8.1 Temperatura si ventilatia

Dupa plantare temperatura influenteaza cresterea plantelor,numarul de flori,dezvoltarea fructelor,culoarea fructelor si in final perioada de viata a intregii culturi.De aceea este esential controlul cat mai riguros cu putinta.Temperatura optima este de 18 grC pentru 24 de ore.

La inceputul culturii este obligatoriu sa se respecte metoda "temperaturii pre-noapte".Aceasta perioada se refera la intervalul orar 18-24,cand temperatura trebuie sa fie mai mica decat dupa ora 24.Aceasta metoda stimuleaza dezvoltarea biologica a plantei cu rezultate spectaculoase privind calitatea primelor etaje.Cand varful plantelor este subtire,scaderea temperaturii pana la 15 gr in acest interval va stimula vigoarea plantelor ,iar fructele vor avea un calibru mai mare.

Imposibilitatea realizarii temperaturilor optime va cauza culturii prin intarzieri ale cresterii plantelor,avortarea florilor si instalarea de boli specifice (Phytium,Botrytis,Cladosporium etc).

Acest aspect duce inevitabil la pierderi mari de productie de la 10-15 % pana la calamiarea culturii in cazul atacurilor masive de Botrytis.Aceasta ciuperca apare intotodeauna atunci cand sistemul de incalzire nu este eficient si din aceasta cauza rezulta diferente mari de temperatura intre zi si noapte ceaa ce duce la aparitia condensului pe plante.

Umezeala excesiva atmosferica si cea de pe partile aeriene ale plantelor are ca efect aparitia acestei boli care odata intrata este foarte greu de stopat .Rezultatul final este moartea plantelor afectate,care in functie de numarul lor poate compromite total cultura.

9.Echilibrul plantelor de tomate

Este cel mai important sa avem un echilibru constant intre o crestere vegetativa si una generativa.Cand plantele sunt prea generative,prea multa energie va fi consumata de catre fructe,epuizand repede planta si in final rezultand productii mai mici.Pe cealalta parte o crestere vegetativa va fi reflectata intr-o prea mare masa foliara in detrimentul fructelor,atat ca si cantitate cat si calitate.

De aceea ele trebuie sa se afle intr-un echilibru pentru a si active si sa asimileze continuu.

Acest lucru se poate realiza prin controlul temperaturii,umiditatii,lumina,aerisire,numar de frute si frunze si nivelul ingrasemintelor din sol.

Inca odata trebuie remarcat ca intr-o sera cea mai mare importanta o are sistemul de incalzire.Daca acesta este subdimensionat nu se pot asigura nici temperatura optima nici umiditatea,obtinandu-se astfel un climat favorabil bolilor si defavorabil dezvoltarii plantelor.

O atentie deosebita trebuie data varfului plantei.Trebuie sa aiba grosimea corecta(10-13 mm),o culoare verde deschis dimineata,cu frunzele erecte.Seara culoarea este de verde inchis cu frunzele putin lasate,semn ca planta a fost activa pe timpul zilei.

Daca planta nu a fost activa suficient exista metoda ridicarii temperaturii cu cateva grade dupa amiaza pentru a stimula evapo-transpiratia(activitatea plantei).

In general o cultura se incepe cu plante putin vegetative care pe viitor vor fi baza unei recolte echilibrate.

9.1 Caracteristicile unei cresteri vegetative

1.Numar mic de fructe pe planta

2.Fructe mici in comparatie cu tipul hibridului

3.Varful plantei este prea lung,pozitia ultimei flori este prea jos,prea multe frunze deasupra ciorchinelui.

4.Buchetul de flori este prea lung si neuniform .

5.Fructe neuniforme cu diferente mari in ciorchine.

6.Dificultati in legare.

7.In varful ciorchinilor apar copili sau frunze.

8.Tulpinile sunt extrem de paroase.

Masuri pentru o echilibrare spre o crestere generativa.

1.Se creaza o diferenta mai mare a temperaturii intre zi-noapte.Se creste temperatura 25-26 gr C in intervalul 17-19 si se scade 16-17grC in intervalul 19-23 atunci cand lumina pe zi este suficienta.

2.Reducerea umiditatii printr-o ventilare mai agresiva.Atentie sub 60% polenizarea se reduce proportional.

3.Defolierea,pe langa indepartarea frunzelor bazale se practica indepartarea celei mai mici frunze de la varful plantei.

4.Cresterea fertilizarii.Un EC mai mare are ca efect orientarea plantei catre o crestere generativa.

9.2 Caracteristicile unei cresteri generative

1.Relativ multe fructe fructe pe planta

2.Greutate mai mare a fructelor in comparatie cu specificitatea hibridului.

3.Varful plantei este mic si subtire,pozitia ultimei flori este prea sus.

4.Polenizare relativ usoara.

Masuri pentru echilibrare spre o crestere vegetativa.

1.Ajustarea temperaturii prin micsorarea ecartului zi-noapte si ridicarea temperaturii medii pe 24 de ore.

2.Ridicarea umiditatii relative pana la max 80% prin reducerea aerisirilor.

3.Cizelarea fructelor este una din cele mai importante strategii.Cand sunt prea multe fructe,planta nu va fi capabila sa le creasca pe toate si va deveni mult prea generativa.Cizelarea trebuie sa se faca inainte de deschiderea florilor sau cel mult la aparitia lor.

4.Cresterea densitatii culturii prin lasarea unui copil la fiecare a doua planta.Aceasta metoda se foloseste cand se anticipeaza o cultura vegetativa.

5.Reducerea nutrientilor din sol prin irigarea cu un EC mai mic sau rarirea fertilizarilor.

Dupa cum bine reiese din cele relatate mai sus este practic imposibil sa se obtina o cultura de calitate si implicit rezultate financiare pozitive fara controlul riguros la climatului din sera. Acest climat depinde in proportie de 80 de regimul termic si doar 20% de capacitatea de ventilatie a ferestrelor si sistemul de irigatie.

In general acest tip de tomate cultivate in substrat mineral au o crestere vegetativa ceea ce implica o abordare speciala privind echilibrul de dezvoltare.

Infiintarea culturii:

Un rasad corect trebuie sa aiba prima floare dupa 9-10 frunze,forma regulata si o codita cat mai scurta.Internodiile nu vor depasi 5-7 cm.

Cizelarea-in general cand etajul 3 infloreste se cizeleaza primele 2.In functie de specificul hibridului primele 2 etaje se cizeleaza la 4-5 fructe,iar de la a treia floare si pana la sfarsitul culturii se cizeleaza la 6 fructe.Daca hibridul este cotat ca 150-180 gr se poate cizela la 5 fructe.

De la etajul 3 momentul optim de cizelare este inainte de inflorit sau cel tarziu la floare deschisa.

Defolierea-se face tinand cont de cantitatea totala de lumina care se acumuleaza intr-o zi.

Astfel L.A.I=leaf area index si 1LAI=16 frunze.

Totalul de frunze /mp se imparte la densitatea de plante si astfel se obtine numarul de frunze care trebuie sa ramana pe planta.

Cerintele fata de lumina

Rasadul abia plantat,neinflorit are nevoie in general de 100-150 J/cmp/zi.Din momentul infloririi fiecare etaj floral necesita 70 J/cmp/zi.

Daca Lumina Obtinuta=Lumina Necesarað temperatura optima 18-19 grC.

Daca LO>LNðtemp /24 ore poate fi mai mare

LO<LNðtemp /24 ore trebuie sa fie mai mica

Recoltarea fructelor se face cand acestea au ajuns la maturitatea de consum.De regula in functie de temperatura ,lumina si umiditate fregventa recoltarii poate ajunge fi de 3 ori saptamanal.

Productia obtinuta la finalul culturii depinde de o serie de factori ,marea lor majoritate fiind explicati mai sus.

Daca intr-o cultura conventionala pe sol se pot obtine in medie 20-25 kg de tomate pe metrul patrat,la culturile hidroponice pe substrat mineral(cocopit,rockwool etc)productiile pot atinge si 45-50 kg pe mp.

M.Senior Agronomist

Ing.Cristian RUSU