BONDARI

Bondarii polenizatori (Bombus impatiens)

Polenizarea naturală folosind bondari (Bombus impatiens) este o metodă eficientă de creștere a profiturilor și de reducere a costurilor forței de muncă. Bondarii pot crește producția printr-o polenizare mai eficientă. Multe culturi sunt potrivite pentru polenizarea naturală cu bondari, printre care amintesc castraveții, ardeii, roșiile, culturile pentru semințe, căpșunile, afinele, pepeni și dovlecel. Nectarul produs de plantele cu flori din seră sau solar nu este întotdeauna suficient pentru dezvoltarea optimă a unei populații de bondari. Din acest motiv în stup există un recipient cu sirop.

Bondarii sunt superiori altor insecte, cum ar fi albinele sau alte insecte sălbatice ,în ceea ce privește polenizarea completă. Lucrează mai repede, vizitând mai multe flori pe minut. Dimensiunile lor mari le permit să ducă încărcături mari de polen pe distanțe mai lungi , având în același timp un contact mai bun cu florile. Bondarul va lucra, de asemenea, în condiții pe care alți polenizatori le consideră intolerabile. În primul rând, pot să polenizeze într-o seră/solar. Mai important, bondarii pot lucra la temperaturi sub 10 grade C, soluția perfectă pentru polenizarea florilor dvs. primăvara devreme.Albinele nu s-au dovedit a fi eficiente în oricare dintre aceste situații prezentate. Nici vântul puternic sau precipitațiile moderate nu vor împiedica bondarii să se sustragă de la îndatoririle lor de polenizatori.

10 motive pentru utilizarea bondarilor

Beneficiile aduse;

 • Bondarii sunt activi la temperaturi apropiate de (5 ° C), albinele devin active la temperaturi între de 15-18 ° C.
 • Bondarii sunt activi pe zile noroase, ceata si ploi. Albinele nu sunt active la niveluri scăzute de lumină.
 • Bondarii vor zbura în vânturi de până la 40 km / h.
 • Bondarii polenizează flori printr-o metodă numită "polenizare prin vibrare", o mișcare rapidă care vibrează și care eliberează cantități mari de polen. În cele mai multe situații, "polenizarea prin vibrare" va permite unui bondar să polenizeze o floare într-o singură vizită. O albină de obicei are nevoie să vadă o floare între 7-10 ori înainte de a fi complet polenizată.
 • Bondarii nu dispun de sistemul sofisticat de comunicare a albinelor , sunt mai puțin susceptibili,eliminând riscul de a vă lăsa cultura baltă pentru flori mai atractive.
 • Spre deosebire de albine, bondarii sunt atrași de flori cu tuburi corolale înguste, cum ar fi afinele .
 • Bondarii sunt mult mai eficienți polenizatoari decât albinele. În principal ei extrag în special polenul și nu nectarul și transferă mai mult polen la pistil la fiecare vizită.
 • Bondarii realizează rate mai mari de polenizare încrucișată, deoarece acestia vizitează plantele mult mai aleatoriu decât albinele.
 • Bondarii vizitează mai multe flori pe minut decat albinele.
 • Lucrează mai devreme dimineața și mai târziu în orele de seară.
 • Lucrează mai bine în macrotuneluri, având un sens mai bun al orientării.
 • Sunt mai siguri pentru dvs. și angajații dvs. Bondarii nu au acel caracter de "roire" și sunt mult mai puțin agresivi decât albinele.

5 curiozități pe care nu le știați despre bondari atunci când este frig

Nu contează dacă e rece sau cald, bondarii ies la muncă. Condițiile meteorologice au o influență mai mică asupra activității lor de polenizare, spre deosebire de alte polenizatoare, cum ar fi albinele. Sunt insecte foarte ciudate și au 5 caracteristici pe care,probabil, nu le știai.

1. Bondarul este primul polenizator care se trezește din hibernare, astfel încât acesta este primul care începe polenizarea în culturi. Activitatea lor începe chiar și la temperaturi scăzute, în jur de 5ºC.

2. Sunt insecte foarte matinale. Bondarii sunt neobosiți, ceasul lor deșteptător sună mai devreme decât cel al albinelor și se trezesc chiar înainte de răsăritul soarelui. Ei nu se opresc din lucru până când se întunecă, sunt activi pe toată durata zilei dar și în perioadele cu lumină puțină de la răsărit și din asfințit.

3. Zăpada, vântul și ploaia nu îi împiedică să lucreze. În timp ce alți polenizatori, cum ar fi albinele, își opresc activitatea înainte de condiții meteorologice nefavorabile, bondarii lucrează chiar dacă norii acoperă mai mult de 70% cerul, cu vânturi de până la 70 km / h și ploaie, atâta timp cât nu este furtună puternică. Chiar și atunci când ziua mai persistă zăpada, ei vor dori să iasă din stup, să poată poleniza atâta timp cât polenul florilor nu este afectat de îngheț.

4. Aceeași rutină zilnică. Bondarii urmează întotdeauna aceeași rutină. Regina organizează muncitorii în fiecare zi să iasă și să colecteze polenul și nectarul de care colonia are nevoie pentru a se dezvolta, în ciuda vremii reci sau calde. Acest lucru se întâmplă pentru că aceștia, spre deosebire de albine, nu au nevoie de un stoc mare de hrană, deoarece colonia nu va hiberna pe toată perioada sezonului de iarnă.

5. Bondarii își produc singuri căldura. Odată ce se întorc de la serviciu, ei folosesc o parte din alimentele colectate pentru a crea un strat subțire care este folosit pentru a acoperi cuibul și a menține cald, protejând tinerii. Pentru ei este ca un fel de izolație care menține căldura produsă de activitatea coloniei. . Stupul trebuie plasat la umbră. Dacă primesc lumina directă a soarelui, stupul poate atinge temperaturi ridicate, făcând ca bondarii să petreacă cea mai mare parte a zilei în interiorul acestuia pentru ventila și răcorii, ceea ce implică un nivel mai ridicat al stresului pentru colonie și mai puține ore de lucru în afară.